onsdag 27. februar 2013

BYSANTINSK STILHISTORIE


Den bysantinske tidsperioden er en av tre perioder i middelalderen. Denne perioden regnes som en mørk og trist periode, noe som kan skyldes mye sykdom fra blant annet svartedauden.  Det er veldig vanskelig å si eksakt når den bysantinske perioden begynte, men man regner som regel at den varte fra ca. år 300 til 1400.

I middelalderen var kristendommen veldig utbredt og dermed var så klart kirken veldig viktig. Hagia Sofia eller også kaldt «Den hellige visdoms kirke» ligger i Istanbul og regnes som kristenhetens største kirke helt til tyrkerne tok byen i 1453.  I 1453 ble den gjort om til moské og senere et museum.
Hagia Sofia
 De fleste kirkene på denne tiden var ofte rikt utsmykket med mye mosaikk, i likhet med Hagia Sofia. Mosaikken var glassteiner tilsatt farge, også mye gull og natursteiner. De fleste bildene i kirken var av mosaikk. Mosaikk er små biter av stein, glass eller lignende i forskjellige farger som er satt sammen til et bilde. Kirken var også utsmykket med ikoner. Et ikon er et religiøst maleri, ofte malt på tre og brukes ofte under bønn og meditasjon. På ikonene er det ofte avbildet kristne motiver av for eksempel Jesus Kristus, Guds mor og andre helgener og hendelser fra bibelen. Noe som gjenkjenner helgenene er glorier. Gloreriene er en sirkel eller krans som ligger over hodet og symboliserer guddommelig lys Mosaikk

Glorie


Ikon
Klærne i den bysantinske tidsperioden var som oftest kjortelaktige plagg med ermer og tunikaer for både menn og kvinner. De dekket den også med en kappe som også kunne være utsmykket med forskjellige perler og edelstener. Yndlingsfargen var purpurfargen som de fikk fra purpursneglen. Hodeplagg var også en viktig del av plagget. Kroner, slør og hatter var mye brukt av kvinner når de skulle skjule håret. Smykkene var gjerne av gull, perler og edelstener.

I denne tidsperioden var det ikke i bruk så mye møbler, men hvis de hadde var møblene rikt dekorert. Man kan nesten sammenligne dekorasjonen med utskjæringer som kriken har.(bilder tatt fra google)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar